Jadłospis

15.07.2019 – 19.07.2019 kolorowy tydzień w przedszkolu

Śniadanie: Chleb  zwykły , orkiszowy z masłem,   polędwica z indyka„Sokołów”,  pomidor, gomasio, Kawa mlecznaa/alergeny: Białko mleka krowiego, gluten, sezam

II Śniadanie: Arbuz / alergeny :

Zupa: Zupa czerwony barszcz na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki) Śmietana 18% /alergeny: Seler, białko mleka krowiego

II danie:Bułki drożdżowe na parze, Polewa jogurtowa z malinami, Kompot  wieloowocowy/ alergeny: Białko mleka krowiego, seler

Śniadanie: Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,  pasta  z tuńczyka (wyrób własny) , rzodkiewka, Kakao / alergeny:  Białko mleka krowiego, gluten, ryba

II Śniadanie: Galaretka – niebieska  z bitą śmietaną/ alergeny: Białko mleka krowiego

Zupa : Zupa nylonowa na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki) /alergeny:  Seler,

II Danie : Ziemniaki puree z koperkiem, Pieczone udka z jabłkami, Surówka  z marchwi i jabłka, Kompot  z rabarbaru /alergeny: gluten, białko mleka krowiego,

Śniadanie: Grahamka z masłem,   twarożek ze szczypiorem, Zupa  mleczna z makaronem (kulki) /alergeny: Gluten, białko mleka krowiego,

II Śniadanie: Kiwi/ alergeny:

Zupa : Zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze mięsno- warzywnym (łopatka, świeże warzywa,  natka pietruszki) Śmietana 18% / alergeny:  Seler, białko mleka krowiego, jajko

II Danie:Naleśniki (zielone) ze szpinakiem z mięsem, ogórek małosolny, Kompot jabłkowy/ alergeny:  gluten, jajka,białko mleka krowiego

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,   pasztet z żurawiną,  pomidor, gomasio, Kawa mleczna / alergeny: Białko  mleka krowiego,gluten,,

II Śniadanie : Jogurt naturalny z jagodami /alergeny: Białko mleka krowiego

Zupa: Zupa  ryżowa na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak,świeże warzywa, natka pietruszki) /alergeny: Seler,

II Danie: Kasza jęczmienna pęczak, Pieczeń z karkówki w sosie pieczeniowo-śliwkowym, Kapusta fioletowa na krótko, Kompot z czerwonej porzeczki i / alergeny: białko mleka krowiego, seler

Śniadanie: Chleb zwykły, rodzinny z masłem, Jajecznica  ze szczypiorem alergeny: Białko mleka krowiego, gluten, jajko

II Śniadanie: Kisiel cytrynowy  (wyrób własny), Chrupki kukurydziane / alergeny: Białko mleka krowiego

Zupa :  Zupa żółta z kukurydzą na wywarze drobiowo –  warzywnym (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki), Śmietana 18% / alergeny:  Seler, białko mleka krowiego,

II Danie:  Frytki – pieczone, Filet z kurczaka panierowany w płatkach kukurydzianych, Surówka  z młodej kapusty z pestkami dyni, Kompot  wielowocowy / alergeny:  jajka,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.