Jadłospis

07.09.2020 – 11.09.2020

Śniadanie: Chleb zwykły, orkiszowy z masłem,  filet z indyka  wędzony,  pomidor  , gomasio, Kawa mleczna/alergeny: 1, 5, 7,

II Śniadanie:  Nektarynka/ alergeny :

Zupa: Zupa kartoflanka na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki )/alergeny:  6

II danie: Bułki drożdżowe na parze z  polewą jogurtowo-  malinową, Kompot wiśniowy /alergeny:  1, 2, 5,

Śniadanie:  Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,  pasta z jaj ze szczypiorem,  pasztet drobiowy, rzodkiewka / alergeny:  1 , 2 , 4, 5,

II Śniadanie: Budyń  waniliowy (wyrób własny), mus  z jagód (mrożonych) / alergeny: 5

Zupa : Zupa nylonowa na wywarze drobiowym – warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki) /alergeny:  1, 6,

II Danie :  Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet schabowy , Sałata ze śmietaną  ,nasionami Chia, Kompot  ze śliwek /alergeny:  1, 5.

Śniadanie:  Grahamka z masłem,   serek „Almette” z ziołami,  nutella (wyrób własny), Zupa mleczna płatki kukurydziane /alergeny: 1, 5,

II Śniadanie:  Jabłko / alergeny:

Zupa :Zupa ogórkowa  na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18%/ alergeny:  5, 6,

II Danie: Ryż  paraboliczny na sypko, Klopsiki z indyka  w sosie pomidorowym z bazylią, Surówka z selera z rodzynkami, Kompot  wielowocowy/ alergeny: 1, 2, 5, 6,

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,  pasta z  kurczaka  z natką pietruszki (wyrób własny),  ser żółty, pomidor, Kawa mleczna/ alergeny: 1, 3, 5,

II Śniadanie : Jogurt naturalny z  truskawkami /alergeny: 5,

Zupa: Zupa ryżowa  na wywarze drobiowo- warzywnym, (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki) /alergeny:  6,

II Danie:Ziemniaki puree z koperkiem, udka- pieczone, surówka z marchwi i jabłka, Kompot z czarnej porzeczki / alergeny: 5,

Śniadanie:  Chleb zwykły , rodzinny z masłem, Parówki  na ciepło ,  pomidory koktajlowe, kakao/alergeny: 1, 2, 4, 7,

II Śniadanie: Gruszka/ alergeny:

Zupa :  Zupa biały Barszcz na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki), Śmietana 18%/ alergeny:   1,2,6,

II Danie:  Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet rybny z dorsza, Surówka  z kiszonej kapusty z ziarnem słonecznika, Kompot wieloowocowy / alergeny: 1, 2, 3, 5,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • INFORMACJE  NA TEMAT SKŁADU POTRAW:  UDZIELI   INTENDENTKA
  • ALERGENY: 1 – gluten, 2 – jajka , 3 – ryby , 4 – soja,  5 – białko mleka krowiego, 6 – seler , 7 – nasiona sezamu , 8 – dwutlenek siarki(owoce suszone), 9 –   orzechy.
  • Uwaga: Większość produktów używanych w kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, orzechów, soji, sezamu, selera, gorczycy, gluten
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.