Jadłospis

11.11.2019 – 15.11.2019

Śniadanie:  /alergeny:

II Śniadanie:  / alergeny :

Zupa:    /alergeny:

II danie:   / alergeny:

Śniadanie:  Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,  ser żółty  „Królewski” , pomidor,  pasta rybna z tuńczyka ze szczypiorem (wyrób własny), Kakao / alergeny:  1 , 3 , 5

II Śniadanie: Jogurt naturalny z truskawkami / alergeny: 5,

Zupa :Zupa nylonowa na wywarze drobiowo –warzywnym  (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki ) /alergeny:  1, 6,

II Danie :  Ziemniaki  puree z koperkiem, Kotlet mielony  panierowany  w otrębach pszennych, Kapusta pekińska z jogurtem naturalnym ,marchewką , nasionami Chia, Kompot  ze śliwek /alergeny: 1,2,5,

Śniadanie: Chałka z masłem, –  twarożek waniliowy,  nutella z orzechami (wyrób własny), Zupa mleczna,  płatki kukurydziane /alergeny: 1, 5, 9,

II Śniadanie: Pomarańcza/ alergeny:

Zupa : Zupa jarzynowa  na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18 %/ alergeny:  6, 6,

II Danie: Ryz  paraboliczny na sypko, Pulpety z fileta z indyka w sosie  żółtym z kurkumą i bazylią, Surówka  z marchwi i jabłka, Kompot  wieloowocowy / alergeny:  1,5,

Śniadanie :  Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,   jajko ze szczypiorem,  pieczeń rzymska  z warzywami(wyrób własny), Kawa mleczna / alergeny: 1, 2,  5,

II Śniadanie :  Gofry z musem truskawkowym (wyrób własny)/alergeny: 1, 2, 5,

Zupa: Zupa rosół z makaronem na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak,świeże warzywa, natka pietruszki) /alergeny:  1, 5, 6,

II Danie: Ziemniaki z koperkiem, Potrawka  z kurczaka z warzywami, Kompot z czerwonej porzeczki / alergeny:  5, 6,

Śniadanie:  Chleb zwykły , rodzinny z masłem, Karkówka  w ziołach – pieczona (wyrób własny), pomidor , sałata , jajka, ser żółty- starsze dzieci same komponują śniadanie, kakao /alergeny: 1, 2,  5,

II Śniadanie:   Świeżo wyciskany sok  z jabłka i pomarańczy (wyrób własny), Ciastka zbożowe/ alergeny:  1,

Zupa :    Zupa krem  z marchwi z grzankami  na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak,świeże warzywa, natka pietruszki), Śmietana 18%/ alergeny:  1, 5, 6,

II Danie:  Racuchy drożdżowe z rodzynkami z polewą jogurtową, Kompot jabłkowy / alergeny: 1, 2,  5,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • INFORMACJE  NA TEMAT SKŁADU POTRAW:  UDZIELI   INTENDENTKA
  • ALERGENY: 1 – gluten, 2 – jajka , 3 – ryby , 4 – soja,  5 – białko mleka krowiego, 6 – seler , 7 – nasiona sezamu , 8 – dwutlenek siarki(owoce suszone), 9 –   orzechy.
  • Uwaga: Większość produktów używanych w kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, orzechów, soji, sezamu, selera, gorczycy, gluten
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.