Jadłospis

23.04.2019 – 26.04.2019

Śniadanie: ŚWIĘTA  WIELKANOCNE /alergeny:

II Śniadanie: ŚWIĘTA  WIELKANOCNE / alergeny :

Zupa: ŚWIĘTA  WIELKANOCNE /alergeny:

II danie: ŚWIĘTA  WIELKANOCNE / alergeny:

Śniadanie: Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem, pasta  z tuńczyka (wyrób własny), ser żółty pomidor, Kakao / alergeny:  Białko mleka krowiego, gluten, jajka

II Śniadanie: Jabłko , banan / alergeny:

Zupa : Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki, Śmietana 18% /alergeny:  Seler, białko mleka krowiego, gluten,jajka

II Danie : Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet mielony z szynki – pieczony, Buraczki duszone na maśle klarowanym, Cytrynada ( miód , cytryny, imbir)/alergeny: gluten, białko mleka krowiego, jajka

Śniadanie:  Grahamka z masłem,  serek topiony ze szczypiorem, dżem jagodowy, Zupa  mleczna  z płatki kukurydziane /alergeny: Gluten, białko mleka krowiego,

II Śniadanie: Jogurt naturalny z „Granolą” owocową / alergeny: Białko mleka krowiego, gluten

Zupa : Zupa krem z botwinki z grzankami na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18% / alergeny:  Seler, białko mleka krowiego, gluten

II Danie:  Kasza gryczana nie palona, Zraz siekany w sosie pieczeniowo- śliwkowym, Surówka  z selera z rodzynkami i śmietaną, Kompot jabłkowy / alergeny: białko mleka krowiego, jajko, gluten, seler

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,  pasztet z żurawiną „ Sokołów”, pomidor malinowy z gomasio, Kawa mleczna / alergeny: Białko mleka krowiego, gluten, sezam

II Śniadanie : Kisiel  truskawkowy  (wyrób własny), Ciasteczka owsiane /alergeny:Białko mleka krowiego

Zupa:  Zupa  rosół na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak,świeże warzywa, natka pietruszki) /alergeny: Seler, gluten jajka

II Danie:Ziemniaki z koperkiem, Kurczak w sosie śmietankowym, Marchewka mini z wody, Kompot z czerwonej porzeczki i / alergeny:  gluten ,białko mleka krowiego,

Śniadanie :  Chleb zwykły, rodzinny z masłem, Schab ze  śliwką (wyrób własny)pomidor, ser żółty, sałata,jajka, rzodkiewka (starsze dzieci samodzielnie komponują kanapki) chipsy jabłkowe, Kakao / alergeny: Białko mleka krowiego, gluten, jajka

II Śniadanie: Pomarańcza / alergeny:

Zupa : Zupa  kartoflanka na wywarze drobiowo –  warzywnym (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki) / alergeny:  seler,

II Danie: Pierogi leniwe z polewą jogurtową, Kompot  wielowoocowy / alergeny:  gluten, białko mleka krowiego

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.