Jadłospis

16.09.2019 – 20.09.2019

Śniadanie: Chleb  zwykły , orkiszowy z masłem,   schab w galarecie „Sokołów”,  pomidor, gomasio, Kawa mleczna/alergeny: Białko mleka krowiego, gluten, sezam

II Śniadanie: Śliwka duża / alergeny :

Zupa: Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno – warzywnym (łopatka, świeże warzywa,  natka pietruszki, Śmietana 18%i /alergeny: Seler, białko mleka krowiego, gluten, jajka

II danie:Placki ziemniaczano- dyniowe z ziarnem słonecznika, Sos jogurtowo- koperkowy,  Kompot  wieloowocowy/ alergeny: Białko mleka krowiego, gluten,jajka

Śniadanie: Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,  pasta  z tuńczyka z koncetratem pomidorowym (wyrób własny),   jajka ze szczypiorem, Kakao / alergeny:  Białko mleka krowiego, gluten, jaja, ryba

II Śniadanie: Jogurt  naturalny z jeżynami / alergeny:  białko mleka krowiego,

Zupa : Zupa kalafiorowa z kukurydzą na wywarze mięsno – warzywnym (łopatka, świeże warzywa,  natka pietruszki) Śmietana 18% /alergeny:  Seler, białko mleka krowiego

II Danie : Pierogi  z mięsem, duszoną cebulką, Kompot  ze śliwek /alergeny: gluten, jajka

Śniadanie: Chałka z masłem,   dżem jagodowy niskosłodzony,   serek waniliowy (wyrób własny), Zupa  mleczna z płatkami kukurydzianymi /alergeny: Gluten, białko mleka krowiego,

II Śniadanie: Arbuz/ alergeny:

Zupa : Zupa rosół z makaronem na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki) / alergeny:  Seler, jajka , gluten

II Danie: Ziemniaki z koperkiem, Kurczak w sosie  śmietanowym z bazylią, Surówka  z marchwi ze słonecznikiem, Kompot  wieloowocowyy / alergeny:  Gluten, białko mleka krowiego,

Śniadanie :  Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,   ser żółty , rzodkiewka,  pieczeń rzymska z warzywami(wyrób własny), Kawa mleczna / alergeny: Białko  mleka krowiego,gluten,

II Śniadanie : Gofry z bitą śmietaną  /alergeny: Białko mleka krowiego, gluten, jajka

Zupa:  Zupa  krem z dyni z grzankami na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak,świeże warzywa, natka pietruszki), Śmietana 18% /alergeny: Seler, białko mleka krowiego, gluten

II Danie: Kasza gryczana nie palona, Zraz siekany z szynki w sosie pieczeniowo- śliwkowym, Sałatka z ogórków kiszonych z marchewką i pestkami dyni, Kompot z czerwonej porzeczki i / alergeny:  gluten,

Śniadanie: Chleb zwykły, rodzinny z masłem, Karkówka pieczona (wyrób własny), pomidor, jajka,sałata,ser żółty- starsze dzieci same komponują śniadanie, kakao/alergeny: Białko mleka krowiego, gluten,

II Śniadanie: Jabłko / alergeny:

Zupa :  Zupa ogórkowa na wywarze drobiowo –  warzywnym (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki), Śmietana 18% / alergeny:  Seler,  białko mleka krowiego

II Danie:  Ziemniaki puree  z koperkiem, Kotlet  z jaj, Sałatka z pomidorów z cebulką , jogurtem naturalnym, nasionami Chia, Kompot  jabłkowy / alergeny:  jajka, białko mleka krawiego, gluten,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.