Jadłospis

18.02.2019 – 22.02.2019

Śniadanie: Chleb  spychany, orkiszowy z masłem,  Schab pieczony Naturina „Sokołów”,  pomidor, Kawa mleczna /alergeny: Białko mleka krowiego, gluten,

II Śniadanie: Rogaliki drożdżowe z marmoladą (wyrób własny), jabłko / alergeny : Białko mleka krowiego, gluten

Zupa: Zupa neapolitańska  z serem żółtym na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki) /alergeny: Seler, białko mleka krowiego

II danie: Ziemniaki puree z koperkiem, Filet  z mintaja  panierowany- pieczony, Surówka  z kiszonej kapusty z ziarnem słonecznika, marchewką, Kompot wieloowocowy / alergeny:  białko mleka krowiego, gluten, ryba

Śniadanie: Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,  pasta  z jaj  ze szczypiorem (wyrób własny),  ser żółty, pomidor, Kakao / alergeny:  Białko mleka krowiego, gluten,

II Śniadanie: jogurt naturalny „Bałkański” z truskawkami / alergeny:Białko mleka krowiego

Zupa : Zupa ogórkowa na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki, Śmietana 18% /alergeny: Seler, białko mleka krowiego,

II Danie : Kasza jęczmienna pęczak, Bitki  z szynki w  sosie pieczeniowo-śliwkowym, Buraczki z jabłkiem i siemię lnianym, Cytrynada ( miód , cytryny, imbir) / alergeny: gluten,

Śniadanie: Baton pszenny  z masłem,   twarożek z rzodkiewką (wyrób własny),  powidła śliwkowe, Zupa  mleczna  z płatkami owsiane/alergeny: Gluten, białko mleka krowiego,

II Śniadanie: Świeżo wyciskany sok  z jabłka i pomarańczy (wyrób własny), Wafle  ryżowe / alergeny:

Zupa :Zupa ryżowa na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki) / alergeny:  Seler,

II Danie: Ziemniaki puree z koperkiem, Udka  pieczone z jabłkami, Marchewka  duszona   na maśle klarowanym z nasionami Chia, Kompot śliwkowy / alergeny: Białko mleka krowiego,

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,  pasta z kurczaka z ogórkiem kiszonym (wyrób własny),  ser żółty’ Gołda” , papryka czerwona, Kawa mleczna / alergeny: Białko mleka krowiego, gluten,

II Śniadanie : Koktajl  mleczno- wiśniowy (wyrób własny), Ciasteczka  zbożowe z żurawiną / alergeny:Białko mleka krowiego,gluten

Zupa: Zupa  krem  z marchwi na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki) /alergeny: Seler,

II Danie: Naleśniki  „Zielone „ ze szpinakiem i z  mięsem, sos  jogurtowy  z koperkiem, Kompot z czerwonej porzeczki / alergeny:  gluten , jajka, białko mleka krowiego

Śniadanie :  Chleb zwykły, rodzinny z masłem, Jajko, sałata, pomidor, ser żółty” Gołda”, filet z indyka (starsze dzieci samodzielnie komponują kanapki), Kakao / alergeny: Białko mleka krowiego, gluten, jajko

II Śniadanie: Pomarańcza / alergeny:

Zupa : Zupa jarzynowa na wywarze drobiowo-warzywnym (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki), Śmietana18% / alergeny:  Seler, białko mleka krowiego,

II Danie:  Makaron  „Muszelka”’, Leczo  warzywne  z kiełbasą i pomidorami, Kompot  z jabłek / alergeny:  gluten, jajka, soja

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.