Jadłospis

30.11.2020 – 04.12.2020

Śniadanie: Chleb  zwykły , orkiszowy z masłem,  Filet z indyka„Sinko”,  rzodkiewka, Kawa  mleczna/alergeny: 1, 5,

II Śniadanie: Banana/ alergeny :

Zupa: Zupa biały Barszcz na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18%/alergeny:  1, 2, 5, 6,

II danie:  Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet  z jaj- pieczony, Surówka  z marchwi i jabłka, Kompot  wieloowocowy/alergeny:  1, 2, 5,

Śniadanie:  Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,   pasta  z jaj  ze  szczypiorem (wyrób łasny), ser żółty, pomidor, kakao/ alergeny:  1, 3, 5,

II Śniadanie: Koktajl mleczno – truskawkowy (wyrób własny), Wafle ryżowe/ alergeny: 5 ,

Zupa : Zupa  ogórkowa  na  wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18%/alergeny: 5,  6,

II Danie : Kasza „Bulgur”, Zraz siekany w sosie pieczeniowo- śliwkowym, Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, Cytrynada (miód, cytryna, mięta)/alergeny:  1, 2, 5,

Śniadanie: Rogal  z masłem,  nutella  z  orzechami (wyrób  własny),  serek „Almette” ze szczypiorem, Zupa mleczna płatki  kukurydziane/alergeny: 1, 5, 9,

II Śniadanie: Pamelo / alergeny:

Zupa : Zupa ryżowa na wywarze mięsno-warzywnym (łopatka,  świeże warzywa , natka pietruszki) / alergeny:6,

II Danie:  Ziemniaki puree z koperkiem, Filet  z kurczaka  panierowany  w sezamie, Sałatka  z pomidorów  ze śmietaną i szczypiorem, Herbata   owocowa/ alergeny: 1, 2, 5, 7,

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,   pasta  z kurczaka z warzywami (wyrób własny),  pomidor, gomasio, Kawa mleczna/ alergeny: 1,  2, 5, 7,

II Śniadanie :  Jogurt naturalny Bałkański” z jagodami/alergeny: 5,

Zupa: Zupa czerwony Barszcz na wywarze mięsno – warzywnym (łopatka, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18%/alergeny: 5, 6,

II Danie: Pierogi  z  mięsem Polane  masłem  klarowanym,  Kompot  jabłkowy/ alergeny: 1, 2, 5,

Śniadanie: Chleb mistrza, rodzinny z masłem,  szynka  w ziołach , pieczona(wyrób  własny),ser żółty, papryka czerwona  , sałata,  jajko, Kakao/alergeny: 1, 2, 5,

II Śniadanie: Melon, kiwi / alergeny:

Zupa : Zupa nylonowa na wywarze drobiowo-warzywnym  (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki) / alergeny:  1, 6,

II Danie:  Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet rybny z dorsza, pieczony, Surówka  z kiszonej kapusty ze słonecznikiem, kompot wieloowocowy / alergeny: 1, 2, 5,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • INFORMACJE  NA TEMAT SKŁADU POTRAW:  UDZIELI   INTENDENTKA
  • ALERGENY: 1 – gluten, 2 – jajka , 3 – ryby , 4 – soja,  5 – białko mleka krowiego, 6 – seler , 7 – nasiona sezamu , 8 – dwutlenek siarki(owoce suszone), 9 –   orzechy.
  • Uwaga: Większość produktów używanych w kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, orzechów, soji, sezamu, selera, gorczycy, gluten
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.