Jadłospis

01.03.2021 – 05.03.2021

Śniadanie: Chleb  zwykły , orkiszowy z masłem,  Filet  Szlachetny z Indyka Kawscy”, pomidor, Kawa  mleczna /alergeny: 1, 5,

II Śniadanie: Kasza manna na gęsto z musem z czarnej porzeczki/ alergeny : 1, 5,

Zupa:  Zupa żurek z makaronem i kiełbasą na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18% /alergeny:  1, 2, 5, 6,

II danie:  Ziemniaki  puree z koperkiem, Kotlet sojowy ala schabowy, Sałata lodowa ze śmietaną z nasionami Chia, Kompot  wieloowocowy/alergeny:  1, 2, 4, 5,

Śniadanie:  Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,   pasta z jaj ze szczypiorem,  pasztet  wieprzowy ”Kawscy”, Kakao/ alergeny:  1, 5,

II Śniadanie: Winogrono bezpestkowe/ alergeny:

Zupa : Zupa kalafiorowa z kukurydzą na  wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki, Śmietana 18% /alergeny:  5, 6,

II Danie :  Kasza jęczmienna pęczak, Gulasz  z szynki w sosie  pieczeniowym ze śliwką, Sałatka z ogórków kiszonych z marchewką  pestkami dyni, Cytrynada (miód, cytryny, imbir) /alergeny:   1.

Śniadanie: Chałka z masłem,  pasta z twarogu z laską wanilii, dżem jagodowy, Zupa mleczna, płatki kukurydziane /alergeny: 1, 5,

II Śniadanie: Jogurt  naturalny „Bałkański” z brzoskwinią/ alergeny: 5,

Zupa : Zupa krem  szpinakowy na wywarze mięsno-warzywnym (łopatka, świeże warzywa , natka pietruszki), Śmietana 18%/ alergeny: 5, 6,

II Danie: Ziemniaki  puree z koperkiem, Filet  z kurczaka panierowany w sezamie, Surówka z kapusty pekińskiej z porą i papryką czerwoną, z oliwą z oliwek, Kompot jabłkowy/ alergeny: 1, 2, 5,

Śniadanie : 

Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,  pieczeń  rzymska z warzywami (wyrób własny),  ser żółty „Gołda” pomidor, Kawa mleczna / alergeny: 1,  2, 5,

II Śniadanie : Mandarynka/alergeny: 5,

Zupa: Zupa buraczkowa na wywarze mięsno – warzywnym (łopatka, świeże warzywa,  natka pietruszki ), Śmietana 18%/alergeny:  5, 6,

II Danie: Pierogi  z mięsem polane masłem  klarowanym, Marchewka z groszkiem, Kompot wiśniowy/ alergeny: 1, 5,

Śniadanie: Chleb spychany, rodzinny z masłem, Szynka pieczona na maśle, sałata,  rzodkiewka, jajko, kakao /alergeny: 1, 2, 5,

II Śniadanie:  Koktajl  mleczno- wiśniowy / alergeny: 5,

Zupa :  Zupa neapolitańska na wywarze drobiowo-warzywnym (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki) / alergeny: 5, 6,

II Danie:  Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet rybny z dorsza – pieczony, Surówka z kapusty kiszonej z ziarnem słonecznika, kompot wieloowocowy / alergeny: 1, 2, 5,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • INFORMACJE  NA TEMAT SKŁADU POTRAW:  UDZIELI   INTENDENTKA
  • ALERGENY: 1 – gluten, 2 – jajka , 3 – ryby , 4 – soja,  5 – białko mleka krowiego, 6 – seler , 7 – nasiona sezamu , 8 – dwutlenek siarki(owoce suszone), 9 –   orzechy.
  • Uwaga: Większość produktów używanych w kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, orzechów, soji, sezamu, selera, gorczycy, gluten
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.