Jadłospis

09.03.2020 – 13.03.2020

Śniadanie:Chleb zwykły, orkiszowy z masłem,  kurczak gotowany ‘Sokołów”,  pomidor,  gomasio, Kawa mleczna/alergeny: 1, 5, 7,

II Śniadanie:  Świeżo wyciskany sok  z marchwi i pomarańcza (Wyrób własny) Pałki kukurydziane/ alergeny :

Zupa: Zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana18%/alergeny: 2, 5, 6,

II danie: Makaron rurka „Durum” z jogurtrm naturalnym i truskawkami, Herbata owocowa /alergeny:  1, 2, 5,

Śniadanie:  Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,  pieczeń rzymska z warzywami (wyrób  własny),  ser żółty , pomidor, Kakao / alergeny:  1 , 2 , 5,

II Śniadanie:  Gofry z konfiturą  wiśniową / alergeny: 1,2, 5,

Zupa : Zupa rosół na wywarze drobiowo- warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki) /alergeny:  1, 2, 6,

II Danie :  Ziemniaki  z koperkiem, Potrawka  z kurczaka  w sosie śmietanowym z bazylią, Surówka z marchwi , jabłka i nasionami Chia, Kompot  ze śliwek /alergeny:  1, 5.

Śniadanie:  Baton pszenny z masłem,   twarożek ze szczypiorem,   dżem jagodowy nisko słodzony, Zupa mleczna płatki owsiane /alergeny: 1, 5,

II Śniadanie:  Budyń  śmietankowy (wyrób  własny ), Mus z czarnej porzeczki / alergeny: 5,

Zupa : Zupa kalafiorowa z kukurydzą na wywarze mięsno- warzywnym (łopatka, świeże warzywa,  natka pietruszki) Śmietana 18%/ alergeny:  5, 6,

II Danie:  Kasza jęczmienna pęczak, Gulasz  wieprzowy z szynki, Sałatka  z ogórków kiszonych z marchewką i pestkami dyni, Kompot  wieloowocowy / alergeny: 2, 5,

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,   pasta z kurczaka z natką pietruszki(wyrób własny), – pasta jajeczna  ze szczypiorem (wyrób własny), Kawa mleczna/ alergeny: 1, 2, 5,

II Śniadanie : Kiwi, jabłko /alergeny:

Zupa: Zupa  buraczkowa na wywarze mięsno- warzywnym (łopatka, świeże warzywa, natka pietruszki), Śmietana 18%/alergeny:  1, 5, 6,

II Danie:  Naleśniki szpinakowe  z farszem mięsno – warzywnym, Bukiet warzyw „Królewski” z wody, Kompot z czarnej porzeczki / alergeny:  1, 2, 5,

Śniadanie:  Chleb zwykły , rodzinny z masłem, Schab  ze śliwką  (wyrób  własny),jajko ,pomidor, ser żółty, sałata, gomasio – Starsze dzieci same komponują śniadanie,  kakao /alergeny: 1, 2, 5, 7,

II Śniadanie: Koktajl mleczno- truskawkowy, Wafle ryżowe/ alergeny: 5,

Zupa :  Zupa biały barszcz z makaronem na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki), Śmietana 18% / alergeny:   1, 2, 5, 6.

II Danie:  Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet rybny z dorsza, Surówka  z kiszonej kapusty z ziarnem słonecznika, Kompot wieloowocowy / alergeny: 1, 2, 3, 5,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • INFORMACJE  NA TEMAT SKŁADU POTRAW:  UDZIELI   INTENDENTKA
  • ALERGENY: 1 – gluten, 2 – jajka , 3 – ryby , 4 – soja,  5 – białko mleka krowiego, 6 – seler , 7 – nasiona sezamu , 8 – dwutlenek siarki(owoce suszone), 9 –   orzechy.
  • Uwaga: Większość produktów używanych w kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, orzechów, soji, sezamu, selera, gorczycy, gluten
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.