Jadłospis

27.01.2020 – 31.01.2020

Śniadanie: Chleb zwykły, orkiszowy z masłem,  Kurczak gotowany„Sokołów”,  pomidor  , gomasio, Kawa mleczna/alergeny: 1, 5, 7,

II Śniadanie: Pomarańcza / alergeny :

Zupa: Zupa kalafiorowa z kukurydzą na wywarze drobiowo- warzywnym, (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki), Śmietana 18% /alergeny: 1, 6,

II danie: Naleśniki z mąki zwykłej i kukurydzianej z  twarogiem, Polewa z jogurtu naturalnego z miodem, Kompot  jabłkowo- porzeczkowy/ alergeny: 5, 6,

Śniadanie:  Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem,  Pasta z jaj  ze szczypiorem(wyrób własny),  pasztet z żurawiną „Sokołów”, Kakao / alergeny:  1 , 2 ,  5

II Śniadanie: Kasza manna z polewą jeżynową / alergeny: 1, 2, 5, 6,

Zupa : Zupa biały barszcz z makaronem na wywarze drobiowo- warzywnym, (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki /alergeny: 5,6,

II Danie :  Ziemniaki  puree z koperkiem, Udka pieczone z jabłkami, Marchewka  z groszkiem, Kompot  ze śliwek /alergeny:  5,

Śniadanie:  Bułka  kukurydziana z masłem,   dżem  jagodowy  niskosłodzony,   twarożek z rzodkiewką, Zupa mleczna płatki owsiane /alergeny: 1, 5,

II Śniadanie:  Jabłko, kiwi / alergeny:

Zupa :  Zupa buraczkowa na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa,  natka pietruszki,  Śmietana 18% / alergeny:    5, 6,

II Danie:Kasza Kus- kus, Zraz  siekany w sosie pieczeniowo- śliwkowym, Sałatka z ogórków kiszonych z marchewką i ziarnami słonecznika, Kompot  wielowocowy / alergeny: 1, 2,

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem,   ser żółty  , pomidor,  pasta z kurczaka (wyrób własny),ogórek kiszony, Kawa mleczna / alergeny: 1,  5,

II Śniadanie : Jogurt  naturalny z granolą z jagodami i granatem /alergeny: 1, 5,

Zupa: Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak,świeże warzywa, natka pietruszki), Śmietana 18% /alergeny:  5, 6,

II Danie: Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet  rybny z Maruny – pieczony, Surówka  z kiszonej kapusty z siemię lnianym, Kompot z czarnej porzeczki / alergeny:  1, 5,

Śniadanie:  Chleb zwykły , rodzinny z masłem, Szynka – pieczona (wyrób własny),jajko ,papryka czerwona, ser żółty, sałata, gomasio Starsze dzieci same komponują śniadanie, kakao /alergeny: 1, 2, 5, 7,

II Śniadanie:  Koktajl mleczno – truskawkowy, Ciastka owsiane/ alergeny: 1,  5,

Zupa :  Zupa  szczawiowa z jajkiem na wywarze drobiowo – warzywnym ( warzywa, natka pietruszki), Śmietana18% / alergeny:  2, 5, 6,

II Danie: Spaghetti z  mięsem i warzywami  w sosie pomidorowym, Kompot jabłkowy / alergeny: 1, 2, 6,

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • INFORMACJE  NA TEMAT SKŁADU POTRAW:  UDZIELI   INTENDENTKA
  • ALERGENY: 1 – gluten, 2 – jajka , 3 – ryby , 4 – soja,  5 – białko mleka krowiego, 6 – seler , 7 – nasiona sezamu , 8 – dwutlenek siarki(owoce suszone), 9 –   orzechy.
  • Uwaga: Większość produktów używanych w kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, orzechów, soji, sezamu, selera, gorczycy, gluten
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.