Jadłospis

21.06.2021 – 25.06.2021

Śniadanie: Chleb zwykły ,orkiszowy z masłem – Szynka krucha z kurczaka „Kawscy”,pomidor, Kawa mleczna /alergeny: 1,5

II Śniadanie: Świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłka (wyrób własny), Chrupki kukurydziane/alergeny:

Zupa: Zupa botwinka na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki, Śmietana 18%/alergeny: 5, 6

II danie: Bułki drożdżowe na parze, Polewa z jogurtu naturalnego i świeżych truskawek, Kompot wielowocowy/alergeny:  1,2,5

Śniadanie:  Chleb zwykły , ze słonecznikiem z masłem – pasta z tuńczyka ze szczypiorem (wyrób własny) – ser żółty, rzodkiewka, Kakao/ alergeny:  1, 3, 5

II Śniadanie: Jogurt naturalny z rodzynkami/ alergeny:5,8

Zupa : Zupa rosół na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki /alergeny: 1, 2, 6

II Danie :Ziemniaki z koperkiem, Kurczak w sosie śmietankowym, Surówka z marchwi i jabłka, Kompot śliwkowy/alergeny:  1, 5

Śniadanie: Baton pszenny z masłem – dżem jagodowy – serek topiony z szynką, Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi/alergeny: 1, 5

II Śniadanie: Arbuz/ alergeny: 

Zupa : Zupa jarzynowa na wywarze drobiowo-warzywnym (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki), Śmietana 18% / alergeny:  5, 6

II Danie: Kasza jęczmienna pęczak, Gulasz z szynki w sosie pieczeniowo- śliwkowym, Ogórek małosolny, Kompot z rabarbaru/ alergeny: 1,2, 5

Śniadanie : Chleb zwykły, razowy z ziarnami z masłem – pieczeń rzymska z warzywami(wyrób własny) – jajko, szczypior, Kawa mleczna / alergeny: 1, 2, 5

II Śniadanie : Kasza manna z musem z malin /alergeny: 1, 5

Zupa: Zupa pomidorowa na wywarze drobiowo – warzywnym (kurczak, świeże warzywa, natka pietruszki ), Śmietana18% /alergeny: 1, 2,5, 6

II Danie: Ziemniaki puree z koperkiem, Kotlet schabowy panierowany w płatkach kukurydzianych, Mizeria z nasionami Chia, Kompot wiśniowy/ alergeny: 1

Śniadanie:  Chleb spychany, rodzinny z masłem – Karkówka pieczona (wyrób własny)sałata, pomidor, kakao /alergeny: 1, 5

II Śniadanie: Truskawki / alergeny

Zupa : Zupa krupnik na wywarze drobiowo-warzywnym (kurczak, świeże warzywa , natka pietruszki) / alergeny: 1, 6 

II Danie:  Placki ziemniaczane z marchewką, Polewa z jogurtu naturalnego z koperkiem, kompot wieloowocowy/ alergeny: 1, 2, 5

  • Woda mineralna „Dar Natury“ jest dostępna dla dzieci w każdej sali.
  • Dla dzieci, które zostają do 16³° robione są kanapki !!!
  • Jadłospis  może ulec zmianie
  • INFORMACJE  NA TEMAT SKŁADU POTRAW:  UDZIELI   INTENDENTKA
  • ALERGENY: 1 – gluten, 2 – jajka , 3 – ryby , 4 – soja,  5 – białko mleka krowiego, 6 – seler , 7 – nasiona sezamu , 8 – dwutlenek siarki(owoce suszone), 9 –   orzechy.
  • Uwaga: Większość produktów używanych w kuchni może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, orzechów, soji, sezamu, selera, gorczycy, gluten
  • Informacja   dla  rodziców:
    Wszystkie posiłki to smaczne  i urozmaicone  dania  spełniające wszystkie normy w zakresie  prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Zachowanie właściwych  proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin  to  lokata  w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu. Przygotowując  posiłki dla  naszych dzieci  korzystamy z dostawców produkujących  zdrową żywność, m.in.:ŚWIECKA-  spółdzielnia  mleczarska, nabiał  jest  świeży , zdrowy, pełen naturalnej flory bakteryjnej, bez „sztucznych ulepszaczy” i tłuszczów roślinnych.SANTE –     produkty zbożowe, otręby, płatki, granola, musli to naturalne  zboża  z dodatkami suszonych  owoców  bez cukru.IGLOTEX-  ryby  wędzone i  mrożone, owoce, warzywa  mrożone  bez konserwantów.Do przyprawiania potraw używamy przyprawy własnej roboty ( susz z warzyw, sól himalajska, kurkuma, suszona zielona  pietruszka) i GOMASIO (sól  morska,  sezam, siemię lniane), do słodzenia  miód  naturalny, cukier trzcinowy.Pieczenie mięsno – warzywne, mięso pieczone na kanapki, pasty i pasztety przygotowywane są  na świeżo w placówce przez  Panie  kucharki.Dzieci spożywają  posiłki  w spokojnej i miłej  atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie  na  kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.Urozmaicenie i sezonowość jadłospisu, stopniowe  wprowadzanie i przyzwyczajenie dzieci do nowych produktów pomaga w akceptacji szerokiego doboru produktów i potraw.W przypadku  dziecka z alergią pokarmową  zapewniamy dietę eliminacyjną  polegająca  na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki  podawane  w naszym przedszkolu były przygotowywane zgodnie  z normami. Przystąpiliśmy  do ogólnopolskiego programu „ ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”- www. zdrowojemy.infoZapewniamy cztery smaczne i bardzo urozmaicone posiłki :(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie) z dużą ilością warzyw i owoców.Starsze dzieci pod okiem nauczycieli w każdy czwartek i piątek – mają  możliwość samodzielnego przygotowania śniadania.
    Dzieci  bardzo lubią  te zajęcie, wyśmienicie się bawią i poznają prawidłowe nawyki żywienia.